Tyskland

De tyske borgere har en del valgmuligheder med hensyn til sundhedspleje, og de har en lang tradition for homøopati, antroposofisk medicin og urtemedicin. Desuden er kinesiske og indiske systemer som fx akupunktur og i mindre grad Ayurveda en del af billedet.

Tyskerne har fået bedre muligheder for tilskud. I ​​2012 trådte en ny tysk lov (GKV-Versorgungsstrukturgesetz) i kraft. Den gør det muligt for sundhedsforsikringsselskaberne at tilbyde yderligere fordele til sine kunder, og for eksempel har ét af dem besluttet at refundere op til 100 € om året for bl.a. homøopatiske og antroposofiske lægemidler (som kun kan købes på apoteker, men uden recept). Desuden findes der også mindre sundhedsforsikringer, såkaldte Company Health Insurance fonde, som refunderer udgifter til alternativ behandling.

I Tyskland praktiserer både læger og andre alternativ behandling. Godt hver femte tyske praktiserende læge bruger alternativ behandling i sit arbejde, og lægerne tager ofte efteruddannelseskurser inden for området.

Derudover udbyder ca. hver tiende læge behandlinger under titlenNaturheilverfahren” (2010). De har taget en bred uddannelse inden for områder som ernæring, homøopati, urtemedicin og akupunktur.

Alt i alt betyder det, at omkring 30 % af de tyske praktiserende læger bruger alternative behandlingsformer i deres arbejde. Men det er uklart, hvilket videnskabeligt grundlag de bruger det - hvorvidt for eksempel akupunktur bruges ud fra sin oprindelige holistiske tilgang, eller om man bare bruger den mere mekaniske "vestlige" del af det.

Desuden har man i Tyskland ca 10.000 heilpraktikere – et specielt tysk fænomén, som ikke findes i andre lande. Heilpraktikerne er ikke læger, men har uddannet sig inden for både konventionel lægekunst og alternative behandlingsformer, også her typisk akupunktur og homøopati.

Deutsche Krebshilfe (tysk pendant til Kræftens Bekæmpelse) har etableret et støtteprogram med fokus på alternativ behandling: “Alternativ behandling i onkologien”. Målet er at øge gennemsigtighed og objektivitet vedr. de ukonventionelle behandlinger, som kræftpatienter løbende søger rådgivning om.

Programmet indsamler information af høj kvalitet vedr. behandlinger og evidensbaserede undersøgelser, og denne information gøres derpå let tilgængelig for sundhedspersonale og rådgivere, forskere, patienter og offentlighed.