Livsenergi, meridianer og akupunkturpunkter

Meridianer på hånd

Livsenergi - Qi

Til grund for flere alternative behandlingsformer, bl.a. akupunktur, ligger en forestilling om, at mennesket har et energisystem. Energisystemets tilstand afhænger af den basale livsenergi. Inden for traditionel kinesisk medicin kaldes denne livsenergi for qi (udtales tji).

Forudsætningen for et godt helbred er, at qi frit kan cirkulere i kroppen. Sygdom opstår, hvis cirkulationen bliver forstyrret, og energistrømmen kommer ud af balance.

Meridianer

Qi kommer rundt i kroppen via et kompliceret net af energibaner, de såkaldte meridianer.

Ifølge teorien er der tolv organmeridianer, der hver har navn efter det organ, som de er forbundet med. For eksempel er der en meridian, der hedder lungemeridianen.

Foruden organmeridianerne er der to ekstra meridianer. De løber i den lodrette midterlinje på kroppens for- og bagside.

De to ekstra meridianer er ikke forbundet med et bestemt organ. I stedet har de en styrende funktion i forhold til de øvrige meridianer.

Alle meridianer løber i kroppens overflade og er forbundet i et stort netværk.

Akupunkturpunkter

Ifølge teorien når meridianerne kropsoverfladen ved de såkaldte akupunkturpunkter.

Kinesiske tekster fra oldtiden beskriver 365 akupunkturpunkter. Senere er der kommet flere punkter til. Hvert punkt har sit eget navn, nummer og egenskab.

Ved at stikke nåle i akupunkturpunkterne mener akupunktøren at kunne regulere qi og genoprette eventuelle ubalancer i strømmen af energi.