Publiceret .

Tankefeltterapi (TFT)

af Jesper Madsen

TFT beskrives ofte som hjælp til selvhjælp, og kan også benyttes i dyb terapi. Det bygger på en kombination af østlige teorier om kroppens energier og moderne vestlig psykoterapi.

Målet med behandlingen er at give slip på uønskede tanker, tankemønstre og kropsreaktioner, og dette sker ifølge teorien ved at påvirke forbindelsen mellem tankerne og energibanerne i kroppen. 

TFT er opfundet (1980) af den amerikanske psykolog, dr. Roger Callahan. Man taler også om EFT (Emotional Freedom Techniques), som er en udvikling af Tankefeltterapi, opfundet af en elev af Callahan, Gary Craig.

TFT har fokus på det psykiske aspekt og opererer med en teori om, at der er forbindelse mellem vores tanker, følelser og krop: Vores erindring og oplevelser befinder sig ikke kun i hjernen, men i et ”tankefelt”, der rækker ud over kroppen. De følelsesmæssige problemer skabes via informationer i dette felt, og vores problemer er således resultatet af forstyrrelser i kroppens energisystem.

Behandlingen er en kombination af samtale og påvirkning af kroppens akupunkturpunkter. Klienten fokuserer mentalt og følelsesmæssigt på sit ubehag, og den fysiske del af behandlingen foregår ikke via nåle eller akupressur, men ved en let banken på de pågældende punkter. Man siger, at man med ”fem-grams bankebevægelser” kan bringe tankefeltet i balance igen. Det er vigtigt at banke på punkterne i en bestemt rækkefølge. Terapeuterne bruger nogle gange også kinesiologi og kognitiv terapi.

Kunsten er at føle, tænke og danne billeder af det ubehagelige under behandlingen, så at det bliver aktiveret i energisystemet. Har man først lært sig teknikken, kan man behandle sig selv derhjemme. Det er forholdsvis enkelt at lære hvordan man med fingrene banker (”tapper”) på de relevante punkter.

Kilder:

DETT.DK, foreningen for danske EFT & TFT terapeuter og research på nettet.

Læs mere på www.dett.dk