Zoneterapi

Zoneterapi er under dette punkt beskrevet af de tre danske brancheforeninger, FDZ, Forenede Danske Zoneterapeuter, TKZ, Foreningen for Traditionel Kinesisk Zoneterapi og ZCT, ZoneConnection Terapeutforening

Zoneterapi

Hele afsnittet om zoneterapi bygger på dokumentet "Zoneterapeutisk Fagforståelse", som kan downloades i sin helhed her.

 

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi er kort fortalt en behandlingsmetode, hvor man med trykpåvirkninger ét sted på kroppen søger at forbedre funktionen et andet sted. Teorien er, at hele kroppen (makrosystemet) kan findes afspejlet i delområder af kroppen (mikrosystemer), som kommunikerer og vekselvirker med helheden.

Den mest udbredte form for zoneterapi er fodzoneterapi, hvor fødderne ses som et mikrosystem. Hver fodzone anses at svare til et bestemt område i kroppen, og ved at påvirke zonen med en særlig manuel trykteknik opnås en effekt i kroppen.

Det er det ene kendetegn ved zoneterapien. Det andet er, at terapeuten arbejder holistisk. Det vil sige, at hun eller han sammen med klienten ser på vedkommendes hele situation med fokus på både funktionsforstyrrelser, årsager og kroppens selvhelbredende kræfter. Det tredje kendetegn er derfor, at klienten er en tæt samarbejdspartner under hele behandlingen, og at hun eller han også tager et ansvar på sig for at få kroppen i balance og ligevægt igen.

Vi har selv en teori om, at behandlingsmetoden især er velegnet til moderne livsstilssygdomme, hvor der sjældent er tale om én årsag – én virkning, men om flere forskellige ubalancer. Vi mener det er derfor, at behandlingsmetoden er blevet så populær herhjemme især fra 70’erne og frem.

 

Hvad bruges zoneterapi til?

Zoneterapi bruges både til at behandle akutte og kroniske sygdomme og til at fremme velvære og styrke et i forvejen godt helbred. Zoneterapi bruges for eksempel mod:

  • Kolik og fordøjelsesproblemer
  • Led- og muskelsmerter
  • Stress
  • Kredsløbssygdomme
  • Allergi, astma og luftsvejslidelser
  • Hormonelle lidelser som uregelmæssig menstruation og PMS

 

Virker zoneterapi?

Der findes forholdsvis lidt forskning i effekten af zoneterapi i den internationalt anerkendte forskningsdatabase Cochrane. Se hvad Cochrane-databasen konkluderer om forskning i effekt af zoneterapi: Effekt af zoneterapi

Links til information omkring zoneterapi

4 nye forskningsartikler fra det europæiske og nordiske samarbejde for zoneterapeuter

NAFKAM`s portal vedr. exceptionelle sygdomsforløb

Migræneprojektet i samarbejde med interesserede zoneterapi- og akupunkturforeninger i 4 europæiske lande