Meditation måske virksomt mod forhøjet blodtryk

af Jesper Madsen

En oversigtsartikel fra USA peger på, at meditation ser ud til at have positiv effekt mod forhøjet blodtryk samt en række psykiske tilstande.

Overordnet ser det ud til, at Transcendental Meditation (TM) og lignende teknikker kan medføre en moderat reduktion af blodtrykket. Det er konklusionen i en oversigt over videnskabelige undersøgelser, lavet af den amerikanske hjerteforening, American Heart Association i 2013.  Læs den her.

Man kan dog ikke afgøre, hvorvidt TM som teknik er bedre end andre meditationsteknikker, da der mangler undersøgelser, hvor man direkte sammenligner to teknikker.

Forskerne understreger, at man med de data, man har, ikke kan anbefale en specifik teknik ved behandling af forhøjet blodtryk. De siger også, at det er uklart, hvordan meditationen er i stand til at mindske blodtrykket.

Ét af forsøgene var et lodtrækningsforsøg, der omfattede 298 studerende og hvor kontrolgruppen var folk på venteliste til behandling. Resultaterne tyder på, at TM kan sænke blodtrykket hos personer med en forøget risiko for at udvikle forhøjet blodtryk. Det ser også ud til at meditationen kan hjælpe i forbindelse med bekymringer, sorg, depression og vrede.

Læs mere her