Publiceret .

Fra stuegang til dansegulv

af Jesper Madsen

Kan dans lindre, styrke eller helbrede, når det gælder fx demens eller Parkinson? Det spørgsmål stiller man sig i ind- og udland, både inden for det alternative og i det offentlige sundhedsvæsen – lige fra Cochrane til Sygehus Lillebælt.

Interessen for dans og helbredelse er måske større, end vi tror. For nogle år siden indgik dansen i et dansk forskningsprojekt om mindfulness, i maj 2017 havde DR’s Sundhedsmagasinet fokus på dans og Parkinson-patienter, og et aktuelt projekt gælder kræftpatienter på Sygehus Lillebælt.

- Det bliver stadig opfattet som ret alternativt at tænke dans ind som en del af behandlingen, siger professor Jette Ammentorp fra Enhed for Sundhedstjenesteforskning på Vejle Sygehus til magasinet ”Journalen” på Sygehus Lillebælt.

Hun mener ikke desto mindre, at dansen kan hjælpe patienter med at finde deres indre ressourcer frem, så de bliver hurtigere raske, og forskningsprojektet har modtaget 100.000 kroner i støtte. Helbredende kommunikation er en del af Enhed for Sundhedstjenesteforsknings nyeste forskningsstrategi, og professoren mener, at mange er parate til at tage dansen med ind i behandlingen, personale såvel som patienter.

Ideen er, at dans kan hjælpe patienter med at finde deres indre ressourcer frem, så de bliver hurtigere raske, Dansen kan være et supplement til behandlingen, og Jette Ammentorp ser det som en kulturændring, der er ved at ske i sundhedsvæsenet. Læs mere her.

Behov for flere forsøg

Sidst har også den lægevidenskabelige forsknings flagskib, Cochrane, i en artikel set på mulighederne i forbindelse med demens. Verden over regner man med, at 35,6 millioner mennesker lider af demens, og antallet forventes at stige på grund af vores øgede levealder.

”Fagfolk, der har skrevet om demens, mener at man skal have fokus på at symptomerne er meget komplekse og at man bør arbejde med mennesket som en helhed. Er det muligt, at danse-terapi, hvor man netop udtrykker og undersøger følelser, kan være nyttig for mennesker med demens?” spørger Cochrane på sin hjemmeside.

Derfor har man set på resultaterne af 19 lodtrækningsforsøg med fokus på danse-terapi mod demens. Men desværre blev det ikke bevist, hvorvidt dansen har en virkning eller ej. Cochrane stiller nogle veldefinerede – og høje - krav til videnskabelige undersøgelser, og ingen af de 19 undersøgelser kunne leve op til disse.

Derfor anbefaler artiklens forfattere, at man fremover forsker i dansen via nogle metodisk veltilrettelagte forsøg med mange deltagere og med en mere præcis definition af hvordan dansen skal tilrettelægges.

Se hele artiklen her.