Publiceret .

Spar penge med sind og krop

af Jesper Madsen 

Behandlinger med ”mind-body”-teknikker kan nedsætte forbruget af sundhedsydelser med op til 40 procent. Det viser en undersøgelse fra 2015, som omfattede 4000 personer og en kontrolgruppe på 13.000.

En stor del af forbruget af sundhedsydelser skabes af dårlig psykisk og fysisk modstandskraft som reaktion på stress, skriver forfatterne. Her kan mind-body behandlinger reducere stress og opbygge mere fleksibilitet. 

I undersøgelsen brugte patienterne et træningsprogram (3RP) som er et omfattende, ambulant livsstilsprogram baseret på sammenhængen mellem sind og krop. Undersøgelsen konkluderer, at denne type behandlinger har mulighed for at reducere forbruget af sundhedsydelser væsentligt, med relativt lave omkostninger. På den måde kan behandlingerne være vigtige komponenter i arbejdet med befolkningens sundhed og sundhedspleje, skriver forfatterne. 

Undersøgelsen blev gennemført som et ”retrospektivt kontrolleret kohorte observationsstudie” og den kan ses her (på engelsk): 

James E. Stahl et.al: Relaxation Response and Resiliency Training and Its Effect on Healthcare Resource Utilization. Tidsskriftet PLOS ONE, oktober 2015