Forskningens sorte boks: Placebo

Publiceret: 11. januar 2016

Af Jesper Madsen

Når man vil forske i alternativ behandling, er det ofte placebo, der får kæden til at hoppe af. Nogle gange bruges det til at nedgøre alternativ behandling - men ingen ved hvad det egentlig er.

Placebo er jokeren i debatten om alternativ behandling, og kortet trækkes kun sjældent med omtanke. Det bliver brugt som kasteskyts, og kun de færreste ulejliger sig med at forklare, hvad de egentlig mener mere præcist. Men da det hele handler om, hvordan man kan forske og dermed dokumentere virkningen, bliver placebo ved med at dukke op i diskussionerne.

- Placebo er en ”black box”, en lukket kasse, som indeholder mange forskellige faktorer. Jeg synes vi skal lægge placebo som betegnelse på hylden, for den skader mere end den gavner.
Professor Helle Johannessen, Syddansk Universitet.

- Lægerne ved godt, at der optræder noget mere end den specifikke behandling, man beskæftiger sig med, og det er bredt accepteret, at placebo er en uadskillelig del af enhver behandling. Der vil altid være noget andet i spil end den specifikke behandling – fx følelser, tro, stemninger og overbevisninger, som alle indgår i en dynamik i den totale behandling.
Lasse Skovgaard, ph.d., sundhedspolitisk konsulent.

Læs hele artiklen her