Publiceret .

Placebo er en stopklods

af Jesper Madsen

I stedet for at tale om placebo bør vi se på hvad begrebet egentlig dækker - ikke mindst ved komplekse behandlinger som de alternative.

Placebo-begrebet er uheldigt, fordi det forhindrer os i at undersøge nogle vigtige faktorer i behandlingen af patienterne, og fordi det automatisk forbindes med noget negativt.

Det mener lægen Toke Barfod, som har forsket i placebo i 20 år, og han uddyber sin holdning i et temanummer om placebo i Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, nr. 23, 2015.

- Forvirringen omkring placebobegrebet kan være medvirkende til, at vi overser potentielt væsentlige, helbredende aspekter af komplekse behandlingsformer, siger Toke Barfod. Han henviser her fx til patientens attitude, forventninger, oplevet omsorg og tro på behandlingen, skriver Toke Barfod.

- Alternative behandlinger er ofte komplekse (og eventuelt uklart definerede). Der er al mulig grund til at undersøge effekten af alternative behandlinger videnskabeligt i randomiserede undersøgelser, men placebobegrebet vil ofte være mere vildledende end vejledende i denne kontekst.

- Min tese er, at alternative behandlere ofte arbejder mere aktivt med håbet om en god prognose, patientens oplevelse af omsorg og med troen på behandlingen. Allerede for tyve år siden, da jeg interviewede læger og alternative behandlere om deres brug af placebo, blev det for mig absurd at kalde det for ”placebo”, når fx en zoneterapeut mobiliserer kærlig omsorg gennem bøn og meditation.

Toke Barfod foreslår, at man i forskningen fremover især ser på to dele af det, der normalt kommer ind under ”placebo”:

  1. den effekt der kan opstå som følge af behandlingens indledende faktorer (”kontakten med behandleren”, ”effekten af omsorg” og ”effekten af at få en meningsfuld diagnose”), som ikke kræver at en behandling iværksættes.
  2. effekten af behandlingens medfølgende elementer (det kan fx være ”effekten af at tro på behandlingen” og ”selve det, at være i behandling”).

Læs hele artiklen – og mange andre om placebo – her.