Kosttilskud

Kosttilskud er et supplement til kosten i form af vitaminer, mineraler, urter eller andre næringsstoffer.

Sektionen om naturmedicin (naturlægemidler, kosttilskud, mv) er under revidering. Derfor vil du møde en del døde links samt informationer, der ikke er helt opdaterede. Naturlægemidler hører under Lægemiddelstyrelsen, kosttilskud under Fødevarestyrelsen.

------------

Hvad bruges kosttilskud til?

Kosttilskud bruges som supplement til den daglige kost.

Hvis du for eksempel som følge af ensidig kost eller nedsat appetit ikke får de nødvendige næringsstoffer, kan du supplere kosten med kosttilskud.

I modsætning til naturmedicin har kosttilskud ikke status som lægemidler og er derfor ikke beregnet til at behandle sygdomme.

Altomkost.dk: Hvem har gavn af kosttilskud? 

Bivirkninger og interaktion

Der kan være risiko for bivirkninger i forbindelse med kosttilskud. Da kosttilskud ikke har status som lægemidler, er der imidlertid ikke nogen registrering af bivirkninger.

Der kan også opstå problemer, hvis du tager kosttilskud samtidig med, at du får medicin. Det skyldes, at kosttilskud kan forstærke eller nedsætte virkningen af medicinen. Det kaldes interaktion.

For eksempel kan kosttilskud med ginkgo biloba, hvidløg og fiskeolie forstærke virkningen af blodfortyndende medicin, mens kosttilskud med perikum kan nedsætte virkningen af p-piller og hormonbehandling.

Ofte er kosttilskud og naturlægemidler noget, man som patient tager på eget initiativ. Lægen kan derfor ikke vide, at der kan være risiko for interaktion med den medicin, hun giver dig. Du bør derfor altid fortælle din læge, hvis du tager kosttilskud eller naturlægemidler samtidig med, at du får konventionel medicin.

Farlige og ulovlige stoffer i kosttilskud

Fødevarestyrelsen opdager jævnligt, at der sælges kosttilskud, sportsprodukter og slankepiller med farlige og ulovlige stoffer. Når det sker, udsender Fødevarestyrelsen en advarsel via hjemmesiden Altomkost.dk.

Altomkost.dk: Advarsler om farlige kosttilskud

Du kan tjekke, om et kosttilskud er lovligt registreret via dette link:

Altomkost.dk: Søg efter registrerede kosttilskud

Hvis du vil vide mere

Fødevarestyrelsen om kosttilskud

Alt om kost: Om kosttilskud 

Forbrugerrådet om kosttilskud 

Gigtforeningen om kosttilskud