Publiceret .

Ayurveda - et overset paradoks

Det er sjældent ayurveda, der fylder i debatten, når vi snakker alternativ behandling – hverken blandt fagfolk eller almindelige forbrugere. Men det er noget af et paradoks. Interview med en dansk ayurvedisk læge.

I Danmark bliver ayurveda næsten udelukkende brugt til sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse. Det vil i praksis sige, at det er borgerne selv, der har lært principperne og bruger dem derhjemme – og at der ikke findes ret mange, der behandler andre med ayurveda.

Derfor står ayurveda ikke højt på listen, når man kigger på statistikken over danskernes forbrug af alternativ behandling, idet denne kun omfatter antallet af mennesker, der har modtaget alternativ behandling.

- Det kan bruges på tre niveauer: Lægfolk kan selv bruge det hjemme, og det er der flere og flere, der gør. Som læge kan man have ayurvedaen i baghovedet, så at man eventuelt kan give et ekstra godt råd til patienten – og endelig kan man som læge give en separat konsultation, hvor man systematisk bruger ayurvedaen, siger Charlotte Bech, der er læge og underviser, og som har haft en ayurvedisk lægeuddannelse i bagagen gennem mange år.

Kun ganske få læger, sygeplejersker og kiropraktorer har taget en uddannelse i ayurveda, men interessen er stærkt stigende. Charlotte Bech vurderer, at højst 40 danske læger indtil nu har uddannet sig på hendes kurser, som er de eneste i landet af slagsen. 

- Interessen er stigende. Flere og flere danskere tager fx til Indien på diverse kurophold, hvor de får behandlinger hos lokale læger. Desuden tror jeg, at yogaens voksende udbredelse betyder meget, da yoga jo er forbundet med ayurveda.

Charlotte Bechs kurser rettet mod lægfolk drejer sig ikke om kure og behandlinger, men har fokus på de tre hovedformål med ayurveda: Sundhedsfremme, forebyggelse og styrkelse af livskvaliteten.

Som læge kan man som supplement til den almindelige lægelige behandling bruge de fire ayurvediske elementer: kost, livsstil, hvile (herunder søvn og meditation) samt seksuel balance.

- Ayurvedaen opererer overordnet set med tre slags behandlinger, nemlig fysiske, psykologiske og spirituelle. Anatomien adskiller sig meget fra den vestlige, her har man nogle helt andre beskrivelser af kroppen og dens funktioner. Desuden har man hele otte forskellige diagnoseformer.

- Generelt set mener jeg, at ayurvediske behandlinger er baseret på en meget pålidelig viden, idet principperne bygger på naturlove, som jo ikke har ændret sig siden tidernes morgen, siger Charlotte Bech.