Publiceret .

Brugen af KAM hos sclerosepatienter

af Jesper Madsen

Alternativ behandling er meget udbredt blandt MS-patienter i de nordiske lande. Hver anden af de danske deltagere har således brugt KAM inden for det seneste år, og behandlingerne bliver mest brugt forebyggende eller til ikke-specifikke formål. Patienterne afviser ikke konventionel medicin, men kombinerer ofte de to forskellige tilgange til sundhed og lindring.

Fra 2010-2013 gennemførte Scleroseforeningen 'Projekt Nordisk Kortlægning'. Projektets mål var at kortlægge brugen af både konventionelle og alternative behandlinger blandt medlemmer af de nordiske scleroseforeninger. Målet var også at kortlægge medlemmernes motiver for at opsøge forskellige behandlinger samt deres erfaringer med brug af behandlingerne.

Studiet konkluderer, at det er vigtigt, at læger og sygeplejersker har en forståelse for patienternes forskellige motiver for – og erfaringer med – at bruge forskellige typer af behandlinger. Derfor bør kommunikationen mellem patienter og sundhedsprofessionelle styrkes.

Sekretariatsmedarbejder i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard gennemførte undersøgelsen som en erhvervs-PhD i samarbejde med Københavns Universitet og Tromsø Universitet.

Læs mere om projektets resultater her.