Publiceret .

Forskere kan afsløre fejl ved kosttilskud

af Jesper Madsen

Ny type DNA analyse gør det lettere at kortlægge præcis hvilke stoffer, der indgår i kosttilskud og naturlægemidler. Analysen viser også hurtigt, om præparaterne overhovedet indeholder det, der står på pakningen – hvilket desværre ikke altid er tilfældet, når det gælder kosttilskud.

Hidtil har man via kemiske tests kunnet undersøge indholdet af specifikke aktive stoffer, mens det ikke har været muligt at se hvad præparaterne egentlig indeholdt. Det problem er nu løst med den nye metode ”DNA-stregkodning” (DNA metabarcoding).

Norske forskere ved Naturhistorisk museum i Oslo har med denne metode undersøgt produkter med Perikum/Johannesurt (Hypericum perforatum) fra 78 lande, og de er nået frem til, at man nemt risikerer at blive snydt. Hvert tredje produkt indeholdt slet ikke Johannesurt, og i de øvrige manglede enten visse ingredienser, eller også indeholdt produktet noget, som ikke var opført på pakningerne.

Køber man i Danmark et produkt med Johannesurt, som er godkendt som naturlægemiddel, behøver man dog ikke at bekymre sig, da produkterne skal gennem en grundig kontrol, før de kan godkendes som naturlægemidler. Naturlægemidler hører under Lægemiddelstyrelsen, kosttilskud under Fødevarestyrelsen.

Risikoen for at købe noget uden det lovede indhold er således størst, hvis man køber et kosttilskud (hvor der ikke stilles de samme krav som til naturlægemidler) og ikke mindst hvis man køber udenlandske produkter på nettet.

Læs mere om naturlægemidler og kosttilskud hos Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Referencer til forskningen i Oslo:

  1. C. Raclariu, R. Paltinean, L. Vlase, A. Labarre, V. Manzanilla, M. C. Ichim, G. Crisan, A. K. Brysting & H. de Boer, Comparative authentication of Hypericum perforatum herbal products using DNA metabarcoding, TLC and HPLC-MS, Scientific Reports, mai 2017

Kilde: Forskning.no