Publiceret .

Lægen har hovedrollen

af Jesper Madsen

Lægerne har ikke overraskende en hovedrolle, når det gælder udvikling og nytænkning i sundhedsvæsenet. Men de har også mange udfordringer, også i et land som Tyskland.

Er der en læge til stede? lød spørgsmålet under en kongres om integreret medicin i Stuttgart i juni. Svaret var tydeligt, da flertallet i salen viste sig at være læger, og af geografiske grunde blev situationen for netop de tyske læger flere gange omtalt under konferencen.

Dr. Gustav Dobos er professor i intern medicin og arbejder bl.a. på universitetet i Duisburg-Essen. Dobos mener, at lægefaget i Tyskland har store udfordringer.

- 30 procent af de unge læger vil ikke arbejde inden for sundhedsvæsenet, og hele 80 procent af de nyuddannede kvindelige læger vil helst arbejde på deltid. Det betyder, at vi render ind i en markant mangel på uddannede læger! siger Gustav Dobos.

- Både læger og patienter er utilfredse. I sundhedsvæsenet har vi mistet målet af syne, men har fordoblet hastigheden. Der er noget galt med den måde, systemet er opbygget – sat på spidsen kan man sige det sådan:

  • læger udskriver medicin de næsten ikke kender
  • mod sygdomme de kender endnu mindre til
  • til patienter, de slet ikke kender!

 

Relationen til lægen

Som i Danmark har lægerne meget lidt tid til hver patient, og man hører ofte, at relationen til den alternative behandler i sig selv spiller en stor rolle for patientens udbytte. Meget tyder på, at det samme er tilfældet ved besøget hos den praktiserende læge, herunder en del af placebo-forskningen. En international oversigt over forskning viser da også, at en (positiv) relation til lægen har betydning for sundheden:

En analyse af 13 lodtrækningsforsøg viser, at der er en lille, men tydelig positiv effekt hos patienterne. Der er dog flere svagheder ved forsøget, bl.a. nævner forfatterne, at det ikke omfatter data vedr. børn, misbrugere og ikke mindst psykiatriske patienter. Desuden har man som sagt kun medtaget lodtrækningsforsøg (RCT) og dermed omfatter resultaterne ikke erfaringer fra almen klinisk lægepraksis. I så fald kunne man sandsynligvis forvente en noget større effekt. Se http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0094207

Men det er ikke kun et spørgsmål om patienternes udbytte, lægerne har faktisk også noget på spil, når det gælder kvaliteten af relationerne.

- Vi bør huske, at medfølelse og nærvær også betyder noget for lægens sundhed, og det skal vi tage i betragtning, når vi taler om at skabe forbedringer, siger Gustav Dobos.