Publiceret .

Patienten, lægen og heilpraktikeren

af Jesper Madsen

Hvis patienterne skal have den bedst mulige behandling, er det nødvendigt med tillid og åbenhed mellem lægen, patienten og den alternative behandler

Dr. med. Astrid Alt-Richter er alment praktiserende læge og har sin praksis uden for Stuttgart. Hun er desuden uddannet inden for homøopati, antroposofisk medicin og psykoterapi.

- Jeg inviterer altid mine patienter til at fortælle hvad de eventuelt gør sideløbende hos en heilpraktiker, det er fx vigtigt for mig at vide, hvis de både får ordineret medicin via mig og behandleren, siger Astrid. 

- Desuden støtter jeg dem i at være ærlige med hensyn til brugen af medicinen, så de også fortæller mig, hvis de er holdt op med at tage det, jeg har ordineret. Jeg bruger både naturmedicin og konventionel vestlig medicin i mine behandlinger, og de ved godt, at jeg er kritisk over for det konventionelle, og derfor tør de som regel godt være åbne over for mig. Jeg føler, at de stoler på mig.

- Det største problem opstår, hvis deres heilpraktiker råder dem til ikke at følge mine råd. Jeg lytter til patienterne og respekterer deres valg, og jeg synes det bedste må være at alle tre parter udviser åbenhed og tillid.

God tid til kontakt

Nogle af Astrids patienter har uheldige erfaringer med læger, der er meget lukkede over for ukonventionelle behandlingsformer, og som kun vil bruge fem minutter på hver patient.

- Selv bruger jeg mindst ti minutter på hver patient, og hver morgen bruger jeg en halv time på at holde kontakten med nogle af dem - især dem der får homøopatisk behandling, da det her er ekstra vigtigt at følge dem og vide hvordan de reagerer på behandlingen.

Astrid er som praktiserende læge en del af det offentlige sundhedsvæsen, og derfor ser hun alle typer af patienter i sin praksis. Der er i Tyskland frit lægevalg, og alle får deres behandlinger dækket, enten via den offentlige sygekasse eller via en privat eller offentlig sundhedsforsikring. Men dette gælder kun konventionelle behandlinger - har man ikke en forsikring, der dækker fx homøopati, må man selv betale for behandlingerne.

- Jeg tog min alternative uddannelse allerede under medicinstudiet, fordi jeg lige fra starten vidste, at jeg ville begge dele. Mine patienter ved alle, hvad jeg arbejder med, og det gør mine kolleger også, men det er ikke noget, vi taler om. Til gengæld kan vi godt finde på at henvise patienter til hinanden, så jeg synes trods alt der er en vis gensidig respekt.

Astrid har valgt at arbejde på deltid, da hun også gerne vil være noget for sin familie.