Publiceret .

Petrine Severin Version 2.0

af Jesper Madsen

Petrine Severin var på livslang medicinering og stort set opgivet af behandlingssystemet. Det var yoga, meditation – og en fornuftig psykiater – der gav hende muligheden for at få sig et andet liv.

I 35 år havde Petrine Severin lidt af angst og depression. Hun fik af en psykiater at vide, at hun havde en kronisk depression, og at hun skulle tage medicin resten af sit liv.

- En dag blev jeg overtalt til at tage med til yoga, som jeg ikke anede noget om. Det foregik under en kirke, og der var bl.a. en nonne med. Det havde jeg ikke lige forestillet mig!

- Jeg blev meget glad for yogaen, jeg mødte nye mennesker, og jeg begyndte at drømme om et helt andet liv. Yogaen gav mig meget, jeg kunne mærke en forskel både fysisk og psykisk. Og der er en sætning i 1. vers i Patanjali’s Yoga Sutra: ”Yoga får sindets bølger til at falde til ro”. Den gav virkelig mening for mig, og jeg fik en øget opmærksomhed på mig selv, fx på hvordan jeg spiste.

Petrine Severin var inden da af fagfolk blevet direkte advaret mod yoga og meditation, fordi det kunne være farligt for hende, idet det sætter nogle processer i gang.

- Ja, det gjorde det skam – heldigvis. Men jeg stolede på processen, og det er jeg glad for i dag. Jeg blev blandt andet opmærksom på hvor vigtigt åndedrættet er for os alle, og via yoga og mindfulness blev jeg i stand til at mærke min krop på en helt anden måde. Det dybe åndedræt har en stor indflydelse, fx på nervesystemet og de indre organer.

- Senere fik jeg også en ny psykiater, hvor jeg mødte en helt anden rummelighed end før. Du har ikke brug for al den medicin, sagde han, og han begyndte derpå at trappe mig ned. Det tog tre år, og i den periode tabte jeg 20 kilo, som jeg havde taget på under min depression.

Det får mig til at grine

- Yoga og mindfulness har påvirket min hverdag på mange måder. Det er et vigtigt bidrag til min recovery proces[1], jeg har fået min appetit på livet tilbage, og jeg føler mig stærk og fleksibel.

- Det har givet mig mere balance i tilværelsen, og det får mig også til at grine! siger Petrine Severin.

Petrine Severin synes på en måde hun blev en helt anden person, men havde ingen intentioner om at ”vende tilbage til den hun var før”. 

Petrine Severin efterlyser et paradigmeskift i den psykosociale indsats og i behandlingspsykiatrien, hen imod en recovery-orienteret tilgang i stedet for den traditionelle. Hun mener også, at et andet menneskesyn er tiltrængt.

 

Hvorfor et ”supplement”?

- Jeg har det svært med den udbredte holdning og behandlingsfilosofi, der lyder: ”Det gælder om at fixe alle mennesker, så de kan passe et arbejde 37 timer om ugen”. Man bør i langt højere grad forsøge at se mennesket bag diagnosen og inddrage de levede erfaringer, folk kommer med.

- Hvad nu hvis det hele bare var et tilbud, man selv kunne vælge – yoga, alternativt, konventionel behandling? Alle har jo ikke lige meget mod på det hele, og det betyder jo også meget, hvordan kemien eller resonansen er med den, der behandler én.

- Jeg har sat mine egne erfaringer i spil, det har været en årelang proces. Da jeg var ansat som recovery mentor på et botilbud, blev jeg træt af at være et ”supplement” til den øvrige faglige viden. Hvad med jer, er I ikke trætte af bare at være ”alternative”? spurgte Petrine Severin de mange alternative behandlere blandt tilhørerne.

 

Petrine Severin har uddannet sig som yogalærer og mindfulness instruktør, og hun har tidligere undervist i mindfulness og mindful bevægelse på Skolen for Recovery i Region Hovedstadens Psykiatri. I dag er hun ansat i flexjob som projektkonsulent i Peer-Netværket Danmark – et landsdækkende netværk for peer-støtte medarbejdere, etableret af bl.a. Landsforeningen SIND og LAP ifm. Socialstyrelsens peer-støtte initiativ.

 

 

 

[1] Den recovery-orienterede tilgang tager udgangspunkt i personens erfaringer, ønsker og drømme, og udgangspunktet er, at det er muligt at komme sig over psykiske vanskeligheder og livskriser. Håb er centralt for recovery, og det er en personlig og individuel proces, som indebærer skabelse af ny mening og fokuserer på personens ressourcer, ikke begrænsninger.