Publiceret .

Toner på stuer og gange

af Jesper Madsen

Tysk forsøg med ”Hospitalsmusikere” skal fremme kommunikationen på hospitalerne og forbedre lydmiljøet. Men er der plads til små koncerter midt i travlheden?

Musikalsk optræden på et hospital er ikke ualmindeligt. Imidlertid er det i Tyskland noget nyt, at man kan arbejde som ”Hospitalsmusiker”.

De første fire hospitalsmusikere bliver i disse dage færdige med deres uddannelse på den protestantiske Fachhochschule Hannover. Der er tale om et forsøg på forbundsplan, og uddannelsen har fået navnet: ”Interaktives Musizieren in Krankenhäusern und Pflegeeinrichtungen“.

Noget utraditionelt, men kan man kalde det for alternativ behandling? Det er der ikke noget éntydigt svar på. Udannelsen foregår i offentligt regi, men der er på den anden side ingen klokkeklare videnskabelige teorier om hvordan musikken præscist påvirker patienterne. I Danmark forskes der i musikterapi flere steder i sundhedsvæsenet, fx på Ålborg Universitetshospital, men forskerne er tilbageholdende med at kalde det ”alternativt”.

Musikken skal stå alene

Hospitalsmusikerne i Tyskland har til opgave at fremme kommunikationen på hospitalerne samt i det hele taget at forbedre lydmiljøet ved hjælp af musik. Udover den almindelige mentale påvirkning, musikken har, er formålet også at ændre det lydbillede, der til daglig hersker på et hospital: Døre, der smækker, telefoner der ringer, elektroniske bip-lyde og klaprende sko.

- Det er en del af konceptet, at musikerne ikke begynder at snakke med patienterne. Musikken skal stå alene, siger professor Victor Flusser fra Strassburg, der står bag idéen om hospitalsmusikken.

På Henriettenstiftung Hannover mener klinikchef professor Klaus Hager, at personalet bør være åbne over for musikken. Han påpeger, at idéen hidtil har været en succes på franske hospitaler.

Nu skal konceptet afprøves i praksis, og man er fx interesseret i at vide, om det er rigtigt, at også demente patienter bliver positivt påvirket. Men spørgsmålet er hvordan man kan få musikken passet ind i en travl hverdag – samt ikke mindst hvem der i givet fald skal betale musikernes løn. Det er nemlig langt fra afgjort.

Kilde: Deutschlandfunk.

Er man evt. selv interesseret i uddannelsen, kan man få mere at vide her.