Danskernes brug af alternativ behandling

Healing

Mere end hver fjerde af alle voksne danskere har brugt alternativ behandling i 2013, nemlig 27 %. Det vil sige, at 1,2 mio. personer i Danmark har brugt en eller flere former for alternativ behandling inden for det seneste år. Over halvdelen af os har erfaringer med alternativ behandling, og alle disse tal er stigende, set over tid.

Nr 1. på listen er ”Massage, osteopati og andre manipulative teknikker”. Det har 18,6 % af danskerne brugt inden for det seneste år. Nr 2 på listen er akupunktur med 7,7 %, derpå kommer zoneterapi med 4,8 %. Healing og/ eller clairvoyance indtager fjerdepladsen med 2,4 %. (1 procent = ca. 45.400 personer).

Da nr 1 omfatter en lang række vidt forskellige behandlinger, må akupunktur siges at være den mest brugte behandlingsform i Danmark.

Det vister undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF). Undersøgelsen fra 2013 er den nyeste undersøgelse indenfor området.

Læs mere her:
Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2013

Udviklingen i brugen af alternativ behandling 1987 - 2010

I perioden 1987 - 2010 er voksne danskeres brug af akupunktur mere end ottedoblet. I 2010 har 24,0 % af voksne danskere prøvet at bruge akupunktur mod kun 2,9 % i 1987.

Alternativ behandling i sundhedsvæsenet

Alternativ behandling og naturmedicin bruges af væsentlig flere sygeplejersker og medicinstuderende end den danske befolkning generelt.

Blandt sygeplejersker er det 77 % og blandt medicinstuderende er det 68 %, der har brugt alternativ behandling og naturmedicin.

Sygeplejersker og alternativ behandling

Medicinstuderende og alternativ behandling

Patienters brug af alternativ behandling

Gigtpatienter og kræftpatienter bruger også alternativ behandling oftere end befolkningen generelt. 

Samtidig bruger mere end halvdelen af sclerosepatienter og Hjerteforeningens medlemmer naturlægemidler og kosttilskud.

Gigtpatienters brug af alternativ behandling og naturmedicin

Kræftpatienters brug af alternativ behandling

Hjerteforeningens medlemmers brug af alternativ behandling

Sclerosepatienters brug af alternativ behandling