Bivirkninger og interaktion

Stetoskop og pillerDet er vigtigt, at du som sygeplejerske motiverer patienten til at tage en snak med lægen om mulige interaktioner. Ofte er patienterne ikke klar over, at samtidig brug af lægeordineret medicin og naturlægemidler indebærer en risiko for interaktion.

Patienter kan være tilbageholdende med at fortælle dig, at de bruger naturmedicin, fordi de er bange for din reaktion. Det vil derfor være op til dig – gerne rutinemæssigt – at spørge om patienten bruger naturmedicin.

Herunder finder du nogle tekster om interaktion og bivirkninger, der er målrettet patienten, og som du derfor kan bruge i dialogen med patienten.

Bivirkninger og interaktion ved naturmedicin

Bivirkninger af alternativ behandling

Tjek patientens naturmedicin

Den ansvarlige læge bør altid have besked om patientens brug af naturmedicin. Men du kan samtidig selv tjekke patientens naturmedicin og lægeordinerede medicin for interaktion.

I Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase kan du søge på både indholdsstoffer og præparat:

Interaktionsdatabasen.dk

Du kan også se i produktbeskrivelserne af de naturlægemidler og stærke vitamin- og mineralpræparater, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt i Danmark. Produktbeskrivelserne indeholder oplysninger om indholdsstoffer, bivirkninger og interaktioner.

Godkendte naturlægemidler

Godkendte stærke vitamin- og mineralpræparater