Alternativ behandling bruges til at lindre og forebygge

Når danskerne bruger alternativ behandling, forventer de ikke nødvendigvis at blive kureret. Mange bruger alternativ behandling til at mildne smerter eller blot for at pleje deres helbred. Danskerne bruger eksempelvis akupunktur mod smerte og meditation mod stress.

Forventer ikke at alternativ behandling kurerer

Sociolog Inge Kryger Pedersen fra Københavns Universitet vurderer ud fra undersøgelser, at brugerne af alternativ behandling ikke nødvendigvis forventer, at alternativ behandling kan kurere dem. De fleste er godt tilfredse med behandlingen, selvom de ikke har fået bugt med den lidelse, de oprindeligt søgte behandling for.

”Det kan godt være, de ikke kom af med de smerter, de ville have væk, men i stedet har de fået mildnet dem eller fået redskaber til, hvordan de bedre kan leve med dem,” siger Inge Kryger Pedersen.

Mindfulness mod stress og akupunktur mod smerter

Inge Kryger Pedersen har undersøgt, hvorfor behandlingsformerne mindfulness meditation, zoneterapi og akupunktur bruges.

Hun forklarer, at mens nogle ønsker at lindre fysiske symptomer, opsøger andre de alternative behandlingsformer, fordi de er nysgerrige, søger selvudvikling og vil forebygge fremtidige lidelser.

”Mindfulness meditation bliver typisk brugt mod stress, søvnbesvær og for at gå på opdagelse i de alternative behandlingsformer. Omvendt bliver akupunktur og zoneterapi typisk brugt mod fysiske problemer som smerte og allergi,” siger hun.

Mange årsager til brug af alternativ behandling

Udover at mildne forskellige symptomer bruger mange også alternativ behandling til afslapning og selvforkælelse.

Massør Birgitte Hundahl Esbersen fra foreningen Nordlys Forum ser eksempelvis mange klienter med smerter i lænd, nakke, ryg og skuldre.

”De kommer for at få det bedre. Men også for at pleje sig selv i en stresset verden,” siger hun.

Ifølge Inge Kryger Pedersen kan der være meget forskellige grunde til at søge alternativ behandling.

”For nogle handler det om desperation, fordi de har prøvet alt andet og bare har brug for at handle. For andre handler det om at være ansvarlig over for sit helbred og være i bedre form. For andre igen handler det om at søge udfordringer,” siger hun.