Naturmedicin kan påvirke gigtmedicin

Naturmedicin og kosttilskud kan forstærke eller nedsætte virkningen af den medicin, du får hos lægen - det kaldes interaktion. Særligt når du køber kosttilskud, skal du være opmærksom på, at risikoen for interaktion sjældent står skrevet på pakningen.

Hvis du har gigt og overvejer at bruge alternativ behandling eller naturmedicin, er det vigtigt, at du taler med din læge først. Din læge kan fortælle dig om bivirkninger og kendte interaktioner mellem naturmedicin, kosttilskud og din gigtmedicin.

Gigtforeningen har en database over naturmedicin, hvor du bl.a. kan læse om interaktioner.

Gigtforeningen: Naturlægemidler og kosttilskud

Gigtforeningen har også lavet en oversigt over, hvor lang tid inden en operation du skal stoppe med at tage bestemte typer naturmedicin.

Gigtforeningen: Forholdsregler i forbindelse med operation ved forskellige naturpræparater

Er du i tvivl, om din gigtmedicin og naturmedicin kan være en uheldig kombination, kan du her se, hvad du kan gøre for at tjekke din naturmedicin.

Tjek din naturmedicin

Interaktion

Da der findes mere end 200 former for gigt, er det forskelligt, hvilke traditionelle lægemidler gigtpatienter får hos lægen. Det er også forskelligt, hvilke former for alternativ behandling og naturmedicin, der er relevant for de forskellige diagnoser. Det betyder, at der kan være et utal af interaktioner mellem medicin og naturmedicin.

Listen over interaktioner herunder bygger på Lægemiddelstyrelsens produktresumeer. Oplysningerne er ikke udtømmende, men giver eksempler på kendte interaktioner.

Mange slidgigtpatienter får af lægen smertestillende medicin, der kaldes NSAID. NSAID-præparater virker blodfortyndende. Naturmedicin og kosttilskud, som øger blødningsrisikoen, bør derfor tages med forsigtighed og efter samtale med lægen.

E-vitamin

  • Kan muligvis forstærke medicin, der virker blodfortyndende (antikoagulantia eller acetylsalicylsyre).

Fiskeolie

  • Kan muligvis forstærke medicin, der virker blodfortyndende (antikoagulantia eller acetylsalicylsyre).

Ginkgo biloba

  • Forstærker måske virkningen af NSAID, som er gigtmedicin.

Ingefær

  • Er mistænkt for at virke blodfortyndende og bør derfor anvendes med forsigtighed sammen med medicin, der virker blodfortyndende (antikoagulantia eller acetylsalicylsyre).

Pil

  • Kan muligvis forstærke medicin, der virker blodfortyndende (antikoagulantia eller acetylsalicylsyre).
  • Bør anvendes med forsigtighed i kombination med metotrexat, der er et betændelseshæmmende lægemiddel, der ofte gives mod kroniske gigtsygdomme som eksempelvis leddegigt

Du kan læse mere om interaktioner og bivirkninger af naturmedicin på Gigtforeningens hjemmeside.

Gigtforeningen: Bivirkninger

Kilde

Lægemiddelstyrelsens produktresumeer over godkendte naturlægemidler