Graviditet, fødsel og alternativ behandling

Der findes ingen statistik over, hvor mange danske kvinder der bruger alternativ behandling eller naturmedicin i forbindelse med fødsel eller graviditet.

Der findes dog forskningsprojekter, som har set nærmere på akupunktur mod barnløshed og fødselssmerter, selvhypnose mod fødselssmerter og zoneterapi mod gener i graviditeten. Derudover tager mange gravide kosttilskud i forbindelse med graviditeten.

På Skejby Sygehus v. Århus har et forskningsprojekt set nærmere på, om nålene kan lindre smerter under fødslen.

Jordmødrene Lissa Borup og Winnie Wurlitzer står bag den hidtil største undersøgelse af akupunktur i forbindelse med graviditet og fødsel på verdensplan. De kunne konkludere, at gravide, der fik akupunktur, havde mindre brug for traditionel medicin end deres medsøstre, der udelukkende fik medicinsk smertelindring.

Mens 22 procent af kvinder, der fik traditionel medicin mod smerter måtte have en epiduralblokade, gjaldt det kun for 17 procent af de kvinder, der fik akupunktur.

”Vi har oplevet, at kvinderne bedre kan takle veerne, og at akupunkturen tager toppen af smerterne,” fortæller Lissa Borup.

Hvis du er gravid og overvejer at tage naturmedicin eller bruge alternativ behandling, er det vigtigt, at du taler med din læge først, for at undgå negative virkninger for barnet og for at undgå at naturmedicinen påvirker virkningen af eventuel anden medicin.